Soorten huwelijksjubilea en betekenis

Hieronder een klein overzicht vinden van jubilea met een korte beschrijving van het ontstaan van deze jubileumnaam.

Katoen:  1 jaar getrouwd!
Een katoenen huwelijksdag vieren is eigenlijk pas het begin van een leven samen. Het moment dat jullie elkaar de ringen omdeden en elkaar het ja-woord gaven,  ligt nog heel vers in het geheugen. De term ‘katoenen huwelijk’ wordt gebruikt voor een bruidspaar dat 1 jaar getrouwd is.

Tin: 10 jaar getrouwd!
Tin is een materiaal dat vroeger gebruikt werd voor de versteviging en verharding van koper. Niet voor niets werd tin gebruikt in gereedschappen en wapens, omdat het een stevig materiaal is. Het element tin staat ook symbool voor het 10 - jarig huwelijk, dat ook wel een ‘tinnen bruiloft’ wordt genoemd.

Koper: 12,5 jaar getrouwd!
Elk huwelijksjubileum heeft zijn eigen naam. Nadat een echtpaar 12,5 jaar lief en leed heeft gedeeld noemen we dat een ‘koperen bruiloft’. Deze 12,5 jarige huwelijksverjaardag is een echte mijlpaal waar veel bruidsparen uitgebreid bij stilstaan.

Zilver: 25 jaar getrouwd!
Wanneer een echtpaar 25 jaar bij elkaar was, kreeg de vrouw van haar vrienden en buren een zilveren krans om ze te feliciteren met het geluk dat ze de afgelopen 25 jaar gehad hadden. Volgens Wikipedia is dit in Duitsland ontstaan.

Goud: 50 jaar getrouwd!
Omdat 50 jaar huwelijk zo speciaal is en niet heel vaak voorkomt in een gemeente op stad kan het ook zomaar zijn dat de burgemeester op bezoek komt bij het echtpaar. Ook van aandacht in de vorm van een artikel in een lokaal week/dagblad hoe je niet raar op te kijken. Op deze manier wordt het echtpaar nog eens goed in het zonnetje gezet.

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten over Huwelijksjubilea?